Kim Bu Bakire Tanrıçalar?
Hayal edin; Yunan Mitolojisinde tanrıların efsanevi evi olan Olimpos Dağı’nın tepesinde duruyorsunuz. Hava ince, manzara nefes kesici ve ilahi varlık hissi elle tutulabilir. Burada etrafınızı tanrı ve tanrıçalar sarmış ve merakla sizi inceliyor. Aralarında ortak bir özelliği olan üç tanrıça da var. Evet, bu bulutlarla kaplı zirveyi evi olarak gören tanrılar pantheonu arasında o üç tanrıça da sizi merakla süzüyor, Yunan mitolojisinde üç bakire tanrıça olarak bilinen tanrıçalar…
Yunan Mitolojisinde Üç Bakire Tanrıça Kim?
Athena, Artemis ve Hestia – Yunan Mitolojisinin yıllıklarında yankılanan, her biri ilgi çekici olduğu kadar güçlü isimler. Olimpos’un bu üç bakire tanrıçası, antik Yunanlıların kozmik dramasında yan karakterler değil aksine her biri Yunan toplumun ve ötesinin dokusunu şekillendiren kendi ilahi etkisini kullanan önemli ve başlıbaşına isimler.
Bu yazıda bu üç tanrıçayı; – Zeus’un kafasından tam bir savaş zırhıyla fırlayan Athena, erkeklere ok atmaktan daha hızlı bir şekilde koşan vahşi avcı Artemis ile bekareti evdeki ateşin yanmasını sağlayacak kadar önemli olan Hestia – ayrı ayrı incelerken aynı zamanda onların ortak özelliği olan ebedi bekaretlerine de bakalım. Tabii ki bu yazıda amaç bekaret/ virgin kelimesinin Latince ve sonrasında İngilizce kökenlerini irdelemek ve tartışmaktan uzak olacak. Ele alınan konu daha çok erkeklerden uzak, evlenmeyi reddeden, tek başlarına kalmayı tercih eden ve genel olarak bakire tanrıça olarak adlandırılan bu üç tanrıçaya bir bakış atmak olacak.
Hestia Kimdir?
Tanrıça Hestia:Kardeşlerin En büyüğü
Yunan Mitolojisindeki üç bakire tanrıçadan biri olan Tanrıça Hestia, Titan Kronos ve Rhea’ nın ilk doğan, en büyük çocuğu. Zeus, Poseidon, Hades, Hera ve Demeter ile kardeş olan Hestia, bazı kaynaklara göre, ilk doğan çocuk olarak Kronos tarafından ilk yutulan ve Zeus, babası Kronos’u kandırdığında son tükürülen kişi. Hestia, 12 Olimpos Tanrısından bir tanesiydi ancak daha sonra yerini Dionysos’a vermişti.
Hestia Ne Tanrıçası?
Yunan mitolojisinde Hestia, kalp, ocak ve kutsal ateş tanrıçası olarak bilinir. Hestia, Yunan mitolojisindeki önemli tanrıçalardan biri olarak ev ve ateşin sessiz koruyucusudur.
Hestia, Olimpos Dağı’ndan ayrılmayan evcil bir tanrıçaydı. Barışçıl bir tanrıçaydı. Diğer tanrı ve tanrıçaların aksine insanlar ve tanrılar arasındaki ilişkilere karışmazdı. Aslında en önemli ve yaşça en büyük tanrıçalardan biri olmasına rağmen bu nedenle mitlerde fazla yer almadığı için varlığına rağmen çoğu zaman görmezden gelinen tanrılardan biri gibi gözükmektedir çoğu zaman. Varlığı daha çok hiç sönmeyen ateş ile bilinen tanrıça bunu kutsal görev olarak almıştı kendisine.
Hestia, evlerin ve şehirlerin koruyucusu olarak bilinirdi. Hestia’nın verdiği sıcaklık ve barış, her evin temel taşını oluştururdu.
Hane halkı için önemli bir tanrıçaydı, bir aile tanrıçası olarak kabul edilirdi.Evlerde de ilk sunu kendisine yapılırdı. Hestia’nın rolü yalnızca evlerle sınırlı değildi; aynı zamanda şehirlerin ve toplumun koruyucusu rolüne de sahipti. Hestia’nın varlığı, şehirlerin sıcak bir yuva gibi hissedilmesini sağlar ve insanların bir araya gelerek anlamlı ilişkiler kurmalarına yardımcı olurdu.
Tanrıça Hestia, hane halkı için önemli bir tanrıçaydı, bir aile tanrıçası olarak kabul edilirdi. Bununla birlikte toplumun koruyucusu rolü de vardı. Olimpos’taki kutsal ateşten de Tanrıça Hestia sorumluydu.
Hestia Bakire Tanrıça mı?
Olimpos Dağı’nda yaşayan 12 Olimpos tanrısının yaşça en büyüklerinden biri olan, aile, kutsal ateş ve saflığı temsil eden Hestia, hiç evlenmedi bu nedenle Yunan mitolojisindeki üç bakire tanrıça içerisinde yer alır.
Aslında Hestia’nın sessiz sakin, dramadan uzak kişiliğine ve her zaman ilgi çekmekten uzak durmasına rağmen talipleri olmuştu. Kardeşi deniz tanrısı Poseidon ve yeğeni Müzik Tanrısı Apollon, Hestia ile evlenmek ister. Aynı anda gelen ve ısrarcı olan bu iki talep karşısında Hestia ikisini de geri çevirir. Bu geri çevirişin ardındaki sebeplerden bir tanesi de muhtemelen gerilim çıkmasını istememesidir. Eh, bir tarafta Poseidon öte tarafta Apollon… Hestia, kardeşi Zeus’a gider ve sonsuza kadar evlenmek istemediğini, bakire kalmak istediğini söyler. Zeus’tan yeminine saygı göstermesini ve kendisini desteklemesini ister. Zeus, Tanrıça Hestia’ nın bu dileğini kabul eder. Bu şekilde Hestia, üç bakire tanrıçadan bir tanesi olur.
Hestia’nın bu dileği ve yemini tanrılar tarafından saygı görür ama bu isteği görmezden gelenler olmuş mudur? Evet, tabii ki olmuştur. Örneğin, Priapus. (Priapus kimdir?)
Hestia, kendisini Olimpos’un sönmeyen ateşine adamış bir tanrıça. Yunan mitolojisindeki üç bakire tanrıça içinde, Artemis ve Athena’dan farklı olarak önemli görevine rağmen daha az görünür olan, Athena ve Artemis kadar mitlerde yer almayan bir tanrıça. Tanrıça Hestia, Diğer iki tanrıçaya göre daha pasif ve evcil bir doğaya sahip. Hestia’nın bekareti aslında daha çok kalbin kutsal doğasını ve saflığını sembolize etmekte.
Roma mitolojisinde Hestia, Vesta olarak bilinir. Vesta da bir Roma Tanrıçası olarak Roma’ nın sönmeyen ateşinin koruyucusu durumunda. Ayrıca bu saflık ve bekaret izi Vesta Rahibeleri tarafından taşınmakta.
Yunan Mitolojisinde Artemis
Tanrıça Artemis Kimdir?
Yunan Mitolojisinde Artemis, Zeus ile Leto’nun kızı, Tanrı Apollon’un kız kardeşi. Pek çok mit içerisinde yer alan Artemis, farklı yönleriyle de bilinen bir tanrıça.
Artemis Ne Tanrıçası?
Doğa, av ve ay tanrıçası olarak bilinen Artemis sadece bu kadarla kalmıyor Yunan Mitolojisinde. Annesi Leto’nun kendisini ve ikizi Apollon’u doğurmak için verdiği mücadele farklı versiyonlarla anlatılıyor mitolojide. Buradaki versiyonlardan birinde yer aldığı şekliyle aynı zamanda doğum yapan kadınların koruyucusu olarak da biliniyor. Evlenmeme yemini ve erkeklerden uzak durması nedeniyle mitoloji de iffet tanrıçası olarak da adlandırılıyor.
Doğayı ve özellikle ormanlarda takipçileriyle koşmayı ve avlanmayı seven Artemis, altın yaylı olarak da bilinmekte. Birlikte betimlendiği ok ve yayı Artemis’in avcılığını ve koruyuculuğunu simgelemekte. Geyik tanrıça Artemis’in kutsal hayvanı ve Artemis’in lütuf ve doğallığını sembolize ediyor. Ay Tanrıçası olarak da bilinen Artemis için ay O’nun saflığını temsil etmekte.
Artemis bakire tanrıça mı?
Artemis, Olimpos Dağı’nın üç bakire tanrıçasından bir tanesi. Tanrıça daha henüz çok küçükken babası Zeus ile bir diyaloğu oluyor ve babası Zeus kendisine dileklerini söylemesini, bunları gerçekleştireceğini söylüyor. Artemis’ in altı isteği olarak da bilinen bu dilekler içerisinden bir tanesi asla evlenmemek ve bakire kalmak. Babası diğer tüm dilekleri gibi bunu da kabul ediyor. Bu şekilde Artemis de bakire tanrıça olarak yerini alıyor.
Tanrıça Artemis son derece özgür bir tanrıça. Mitlerde de yer almasına, insanlar arasına da karışmasına, tanrılar arasındaki sorunlarda ara buluculuk yapmasına rağmen kendisi daha çok ormanları ve yabanı tercih eden ve buralarda takipçileriyle birlikte özgür takılmayı seven bir karakter çiziyor. Hatta babasından istediği başka bir şey dünyadaki tüm dağların kendisinin olması.
Evlenmeme yeminine sadık kalan Artemis’in bu konuda çok sıkı ve sert olduğu biliniyor. Kendisi aynı zamanda genç kızların koruyucusu olan bir tanrıça. Bununla birlikte kendisini takip edenlere de (bunlar çoğunlukla nympheler ve insanlar) evlenmeme ve her zaman iffetini koruma yeminini ettiriyor ve buna sadık kalmalarını bekliyor. Bahsettiğim gibi bu yemin ve buna sadakat konusunda Artemis son derece katı. Yeminini bozanları sert bir biçimde cezalandırıyor tanrıça. Bunlardan bir tanesi – her ne kadar yemini isteyerek bozmasa ve aslında Zeus’un oyununa gelmiş olsa da – Kallisto. (Kallisto ve Büyük Ayı’ya ulaşan, gökyüzünde biten mitolojik hikaye için buraya)
Yunan Mitolojisinde Olimpos Dağı’nın üç bakire tanrıçasından biri olan Artemis için evlenmemek ve bakire kalmak O’nun özgür ve doğaya dönük doğasını, özgürlüğünü ve gücünü temsil ediyor aslına bakılırsa.
Artemis, Roma mitolojisinde Diane olarak biliniyor.
Yunan Mitolojisinde Athena
Yunan Mitolojisinde Tanrıça Athena, Zeus ile Metis’in kızı. Athena’nın doğumu diğer tanrı ve tanrıçalardan daha farklı. Bilindiği üzere babası Zeus’un kafasının içinden fırlayıp – Zeus’un kafasını yararak – komple silahlı bir şekilde çıkıyor.
Athena Ne Tanrısı?
Tanrıça Athena, Yunan Mitolojisinde bilgelik tanrıçası, savaş stratejileri tanrıçası ve el sanatları tanrıçası olarak biliniyor. Medeniyet taraftarı olan Athena, insanlara bu konuda oldukça yol gösteren tanrılar arasında yer alıyor.
Athena, ülkeyi ve insanoğlunun barışçıl girişimlerini koruyan, hak, hukuk ve düzenin savunucusu bir tanrıçaydı. Athena, Yunan mitolojisinde bilgelik tanrıçası olmasının yanı sıra aynı zamanda öğrenmenin de tanrıçası olarak kabul ediliyordu. El sanatları tanrıçası olarak özellikle dokuma ve iplik eğirmede ustaydı ve kendisinden daha iyisi yoktu. Bununla birlikte flütün de yaratıcısıydı.
Yunan mitolojisinde her ne kadar Ares Savaş Tanrısı olsa da , Athena savaşın strateji ve zeka gerektiren bölümünde bir ustaydı bu nedenle Savaş stratejisi tanrıçası olarak bilinirdi.
Sembollerine baktığımız zaman Sembol hayvanı olan baykuşun Athena’nın bilgeliğini ve keskin görüşünü, Zeytin ağacının ise barış ve refahı temsil ettiğini görürüz. Meşhur kalkanı Aegis ve mızrağı ise Athena’nın savaşçı yönünü betimler.
Athena, çoğunlukla insanlarla etkileşime girer ve bunun için kimliğini gizler. Kahramanların koruyucusu olarak bilinir. Babası Zeus da çoğunlukla insanlar arasına kendi gitmediği zamanlarda kızı Athena’yı gönderir. Athena sadece insalar ile ilgilenen ve etkileşme giren bir tanrıça değil. Kendisini çoğu zaman kendisini tanrılar arasındaki çatışmalarda ve sorunların çözümünde de aracı olarak görürüz.
Athena Bakire Tanrıça mı?
Athena da Yunan mitolojisindeki üç bakire tanrıçadan biridir. Zeus, hamile Metis’ i yutmasına rağmen Athena Zeus’un kafasınının içinden doğmuştur. Bu durum bir şekilde Athena’nın bekareti ve bilgeliği ile ilişkili görülebilir. Athena’nın bakire tanrıçalardan bir tanesi olmasının nedenlerinden bir tanesi de annesi Metis’in başına gelenler olabilir.
Athena aynı zamanda çok güçlü bir savaşçıdır ve savaş stratejisi tanrıçası olarak da bilinir. Bu yönleri de tanrıçanın bağımsız ve güçlü karakterini destekler. Athena’nın bekareti de O’nun bağımsızlığını, kendi kendine yeterliliğini temsil eder. Bununla birlikte zekasını ve aklının saflığını sembolize eder. İsimlerinden bir tanesi de bakire Athena anlamına gelen Athena Parthenos’dur.
Üç bakire Tanrıça; Hestia, Athena, Artemis
Yunan Mitolojisinde 12 Olimposlu arasında yer alan bu üç tanrıçanın ortak özelliği bekaretleri. Peki neden? Öncelikle, aslında belki bekaret ( daha önce de belirttiğim gibi kelime orijininden bağımsız olarak genel bir kabulle ele alıyorum ) neden önemliydi bu tanrıçalar için? Veya daha genel bir biçimde fakat daha farklı bir tarzda soralım soruyu; mitolojide bekaretin önemi neydi?
Bu aslında üzerine sayfalarca yazılabilecek bir konu. Bu anlamda yapılmış akademik çalışmalar da mevcut. Burada konuyu fazla uzatmadan özetle şöyle diyebiliriz; Öncelikle kadının konumu açısından bakmak lazım. Günümüzde bile dünyanın her yerinde kadınlar için sağlanabilmiş tam bir güvenlik ve bağımsızlık ortamı olmadığı gibi eski zamanlarda iş daha da farklı. Kadınlar çoğu zaman erkeklerin bir mülkü olarak görülüyor. Bununla birlikte toplumun getirdiği baskılar veya biçilmiş rollerde mevcut. Böyle bir yapıda herhangi bir kadının tüm bunları tamamen reddedip, kendi özgür kararlarını alması, bağımsız bir hayat tarzını hayata geçirmesi beklenemiyor doğal olarak.
Faniler için geçerli olan bir durum aslında baktığınız açıya göre değişebilecek şekilde ilahi varlıklar için de geçerli. Bir tanrıça da bazen bu durumuna boyun eğmek zorunda kalabiliyor ilahi güçlerine rağmen ancak esas olay tanrılardan ziyade daha alt kademede olan ilahi varlıklar ve tanrıçalar için geçerli. Örneğin nympheler ve diğerleri. Neyse böylesi bir dünyada örneğin savaş stratejeleri tanrıçası olan Athena’nın bekareti önemli çünkü bu O’nun bağımsızlığını ve gücünü temsil ediyor. Bilgelik tanrısı olarak tek başına olmalı ki zihni pür kalabilsin ve adaletli olabilsin.
Artemis için de benzeri söz konusu. Yabani ve ehlileştirilmiş bir dünyada yaşamayı seçen bir avcı, doğa ve hayvanların koruyucusu bir tanrıça olarak erkeklerden uzak durmak ve bekaretini korumak Artemis için özgürlüğünün ve kimseye bağlı olmamamanın bir sembolü. Öte yandan ateşin koruyucusu ve kalbin tanrıçası Hestia, pür ve saf olmalı. Kendi barışçıl ve evcimen doğası nedeniyle tüm çatışmalardan uzak kalmalı ki aile huzurunu, saflığı dünyaya indirebilsin.
Bu üç tanrıçanın ortak özelliğine ve bu seçimlerinin orakta özelliğine bakıldığında var olan yapıya karşı bir ret, özgürlük ve kendi kendini yaratarak bir bağısızlık duruşu olduğu görülür. Tabii ki aslında Athena, Hestia ve Artemis’in üçü de farklı karaktere sahip tanrıçalar. Her ne kadar üç tanrıça da Olimpos’un bakire tanrıçaları arasında yer alsa da, hem tercihleri hem de duruşları birbirinden ufak farklar taşımakta.
Örneğin, Hestia, Artemis ve Athena’ya nazaran daha pasif bir role sahip. İnsan ve tanrılar arasındaki işlere hiç karışmayan bir tanrıça. Hestia’nın bekareti bir bağımsızlık ve var olan duruma bir ret tavrı taşımakla birlikte diğer iki tanrıçaya göre bu niyet daha az. Hestia’nın tercihi daha ağırlıklı olarak kendini işine adama arzusu taşıyor gibi görünüyor.
Dağlar ve ormanların büyük hayranı olan, avcı ve ay tanrıçası Artemis, bu kararını küçük yaşlarda veriyor. En sevdiği hobi ormanlarda avlanmak olan bir tanrıça için bu yalnız kalma arzusu O’nun özgürlüğünü ifade ediyor. Tüm takipçileri de kadın olan Artemis sadece kendisinin değil aslında kadınların özgürlük ve gücünün bir temsilcisi oluveriyor. Artemis, Athena’nın stratejik zekasından farklı şekilde yabani ve ehlileştirilememiş doğayı somutlaştırıyor. Hestia’ nın evcil (hatta Olimpos’tan ayrılmayan doğasına karşı) dağları, bayırları, ormanları yani dışarısını temsil ediyor.
Athena, Yunan Mitolojisinde el sanatları tanrıçası, savaş stratejileri tanrıçası, bilgelik tanrıçası, sanatçıların tanrıçası ve daha bir sürü… Metis’ in kızı olarak akıl ve zeka ile ilgili konular çoğunlukla Athena’da toplanıyor. Bağımsız, keskin görüşlü ve güçlü bir tanrıça. Hestia’nın insan ve tanrılardan soyutlanmışlığının aksine Athena fani ve tanrıların içerisinde eyer alıyor. Artemis’in daha yabani ve fevri doğasına karşı Athena daha stratejik bir düşünce ve davranış biçimini ve insanları medeniyete ulaştıracak yollar izliyor.
Yunan mitolojisindeki üç bakire tanrıça olan Hestia, Artemis ve Athena ortak noktaları olan yalnız olma durumu dışında farklı özellikleri ve karakterleri olan tanrıçalar. Bakire tanrıça olmaları dışında bir ortak özellikleri daha var; o da Yunan mitolojisinde yer alan önemli tanrıçalar olmaları ve kendilerine atfedilen ve taşıdıkları önemli misyonlarının olması.
Eh en başa dönelim, Yunan Mitolojisinde tanrıların efsanevi evi olan Olimpos Dağı’nın tepesinde duruyorsunuz. Hava ince, manzara nefes kesici ve ilahi varlık hissi elle tutulabilir. Burada etrafınızı tanrı ve tanrıçalar sarmış ve merakla sizi inceliyor. Aralarında ortak bir özelliği olan üç tanrıça da var; Hestia, Artemis ve Athena. Olimpos Dağı’nda bu önemli üç tanrıça tarafından da selamlanmak gayet hoş değil mi? Athena, Artemis ve Hestia; İlk önce hangisinin sizi selamlamasını isterdiniz?