Bilgelik Tanrıçası Athena’nın Doğumu
Tanrıça Athena Zeus ve Metis’in evliliğinden dünyaya gelmişti. Athena, babası Zeus’un kafasını yararak içinden tam zırhlı olarak doğmuştur. Yunan Mitolojisinde bilgelik tanrıçasıydı.
Tanrı Zeus ilk evliliğini Hikmet ve Akıl Tanrıçası Metis ile yapmıştır. Zeus, Metis ile evlendiğinde Gaia tarafından bir kehanet ile uyarılır. Bu kehanete göre doğacak ilk kız çocuğunun ardından dünyaya gelecek erkek çocuk, Zeus’tan daha kudretli olup onu tahtından indirecektir. Metis hamile kaldığında bu kehaneti dikkate almaya başlar Zeus, zira sonunun babası Kronos gibi olmasını istemez.
Zeus babası Kronos’tan biraz daha farklı olarak bebeğin doğumunu bekleyip bebeği yutmaktan daha farklı bir yöntem izleye karar verir. Bu yöntem anneyi bebeğiyle beraber yutmaktır. Bu nedenle Zeus hamile Metis’ i uykusunda yutar. Buna rağmen Metis’ in hamileliği bir şekilde devam eder ve bir süre Zeus ciddi baş ağrıları çekmeye başlar. Zaman geçmeye devam eder ve ağrılar daha da şiddetlenir. Zeus en sonunda bu ağrılara dayanamayacak duruma gelir ve Hephaistos’tan (Bazı versiyonlarda Hephaistos’un yerini Hermes alır) kafasını baltası ile yarmasını ister. Hephaistos kendi baltası ile Zeus’un kafasına vurur ve kafasını yarar. Zeus’ un kafasının içinden Athena tüm ihtişamıyla ve tamamen zırhlı ve silahlı şekilde ortaya çıkar.
Bu doğumun ardından tanrıça babasından bir intikam arzusu alma amacı gütmemiş ve onun için tehdit olacağı izlenimini vermemiştir. Bu nedenle Zeus kızına karşı bir hamlede bulunmaz. Zamanla Zeus’ un en sevdiği kızı ve favori çocuğu olur. Kehanette belirtilen erkek çocuk da hiçbir zaman doğmaz. Kalkanı Aigis, tanrıçaya Zeus tarafından verilmiştir.
Yunan Mitolojisinde Tanrıça Athena
Akıl, bilgelik, sanat, el işçiliği ve el sanatları, savaş, strateji ve barış tanrıçasıdır. Bununla birlikte dokuma ve ip eğirme konusunda eşsiz ve çok yeteneklidir.
Çoğu zaman Pallas Athena olarak da çağırılır. Zamanla Zeus’un en sevdiği kızı ve en güvendiği çocuklarından biri olmuştur öyle ki Zeus dünyaya kendisi inmediği zaman yerine kızını kendisini temsil etmesi için gönderirdi.
Ülkeyi ve insanoğlunun barışçıl girişimlerini korumak göreviydi. Hak, hukuk ve düzenin savunucusuydu. Öğrenmenin, bilimin, sanatın tanrıçasıydı. Tarımla ilgili tüm icraatlardan neredeyse sorumluydu. Sabanı icat etmiş, öküzlerin tarım için nasıl kullanılacağını insanlara öğretmişti. El sanatları tanrıçası olarak da bilinirdi, dokuma ve iplik eğirmede ustaydı. Gemi ve arabalara ilgi duyardı. En büyük geminin onun yardımıyla inşaa edildiği söylenir. İnsanları sayıların ve arabaların nasıl kullanılacağı konusunda eğittiği söylenir. Atları evcilleştirmek ve yetiştirmek konusunda yetenekliydi. Kısacası Yunan mitolojisi içerisinde uygarlığın gelişiminde rol oynayan bir figürü/ bir tanrıçayı temsil eder. Sanat ve yetenek tanrıçası olarak da bilinir. Flütün de yaratıcısıydı. Ölümlüler tarafından sevilen bir tanrıçaydı.
Tanrıça pek çok şehrin koruyucusu olmuştur. Şehirlerini sadece korumakla yetinmezdi. Refah ve varlığını arttırmak için eldeki kaynakları geliştirmeye çalışırdı.
Savaş Tanrısı Ares ve Tanrıça
Yunan Mitolojisi ve pantheonu içerisinde her ne kadar Ares savaş tanrısı olarak bilinse de bu rol kendisine daha uygun görülüyordu. Bu nedenle çoğu zaman Athena da savaş tanrısı veya savaş tanrıçası olarak tanımlanmıştır. Savaş tanrıçalığı/tanrılığı konusunda Ares ile arasında iki fark vardı. Savaş Tanrısı Ares savaşı kişisel ve bir zevk olarak görürdü ve bundan zevk alırdı. Nedenleri ve sonuçları üzerine kafa yormazdı. Savaş eylemi Ares için bir keyifti. O’nun için ise savaş ancak masumları ve insanlarını korumak için girilen bir eylemdi. Bunun ötesinde Ares müthiş bir savaşçı olmakla birlikte savaşı tüm boyutlarıyla ele almaktan veya stratejik düşünmekten uzak bir tanrıydı. Tanrıça ise savaşı hem sahada hem de stratejik boyutlarıyla ele alan bir yaklaşıma sahipti.
O mitolojide savaş ile ilişkilendirilen ve çoğu zaman savaş tanrıçası olarak çağrılan bir tanrıça olsa da Yunan Mitolojisinde savaş tanrısı Ares’dir.
Bilgelik tanrıçası 12 Olimpos tanrısından biridir ve Olimpos’ta yaşar. Yunan mitolojisindeki Hestia ve Artemis gibi bakire tanrıçalar arasında yer alır.
Kalkanı Aigis tanrıçaya Zeus tarafından verilmiştir. Çok iyi bir savaşçıdır. Çoğu zaman mitoloji tanrıları içerisinde zekayı temsil eder. Bununla birlikte kahramanların koruyucusu olmuştur. Yunan Mitolojisindeki kahramanların çoğu zaman O’nun tarafından desteklendiği görülür. Bu olaylar Yunan mitlerinde de yer almıştır. Kendi de Yunan Mitolojisi içerisinde pek çok mitte yer alır.
- Kaynaklar:
- Her yönüyle Klasik Mitoloji /Dr Nancy Conner
- Classical Mythology
- The Myths&Legends of Ancient Greece &Rome – E.M Berens