Deniz Tanrısı Poseidon
Yunan Mitolojisinde Kronos ve Rhea’nın oğlu, Zeus, Hades, Demeter, Hera ve Hestia’ nın kardeşidir.
Poseidon Yunan Mitolojisinde denizlerin hakimi ve deniz tanrısıdır.
Öfkesiyle hiddetli rüzgarlar çıkarabilen, yıkıcı fırtınalar oluşturabilen bir tanrıdır. Şanssız denizciler bunun kurbanı olurdu. Aynı zamanda tek başına dalgaları dindirebilir ve azgın denizleri yatıştırabilir, denizciler için güvenli seyir yolu yaratabilirdi. Bu nedenle Poseidon denizcilik için önemli bir tanrı olmuştur. Denizciler tarafından yolculuk öncesi her zaman bir sunak kurbanı ve şükran adağıyla çağrılır ve başarılı, güvenli bir yolculuğun ardından bunlar minnetle kendisine sunulurdu. Benzer şekilde balıkçılar için de önemli bir tanrıydı.
Poseidon’un gücü ve hakimiyeti sadece denizler üzerinde değildir. Dalgalar yaratıp fırtınalar çıkarabildiği gibi toprak üzerinde su kaynağı ve pınarlar yaratabilir, su yolları açabilir ayrıca tridentini yani üç başlı yabasını yere vurduğunda depremler oluşturabilir. Bu nedenle “ toprağı sarsan” olarak da anılırdı.
Genel ve fiziki anlamda kardeşi Zeus’ a benzer ancak karakter açısından Zeus kadar nazik ve iyi huylu değildir. Daha hiddetli ve vahşidir. Zeus ile boy ölçüşmekten kaçınmaz. Hatta bir ara Hera ve Athena ile bir olup Zeus’ u zincire vurmaya kalkışmışlığı da vardır fakat bu hikaye haricinde Zeus tarafından çağrıldığı her zaman ve ihtiyacı olduğunda O’na yardıma gitmiştir.
Deniz Tanrısı’nın Evlilik ve İlişkileri
Amphitrite ile evlidir. Amphitrite, Nereus ile Doris’in Nereides olarak bilinen kızlarından biri olan bir deniz nymphasıydı. Bu kızlar deniz ile ilişkili olan, güzellikleri ve gizemleriyle bilinen deniz nyphalarıydı. Amphitrite’ nin babası Gaia ile Pontos’un oğlu olan Nereus, Poseidon’dan çok önce bir deniz tanrısıydı ve denizlerin yaşlı adamı olarak bilinirdi.
Poseidon ile Amphitrite’nin karşılaşması Ege Denizinin mavi sularında oldu. Amphitrite’den çok etkilenen ve O’na aşık olan tanrı O’nun karısı olmasını istedi. Amphitrite ise bu karşılaşmadan ve O’ndan pek etkilenmemişti ve bu evlilik için oldukça direnmişti.
Hikayenin farklı versiyonları olsa da bunlardan bir tanesine göre Amphitrite tanrının ısrarcı takibinden kurtulmak için Atlas’a sığınarak kendisini korumasını ve saklanması için bir yer vermesini ister. Amphitrite’nin yokluğunda ise okyanus ve denizler karışıklık içinde kalır.
Bu anlaşmazlığı düzeltmek ve sonlandırmak için denizlerin tanrısı kendisine bir elçi arar. Yunus Balığı bu sıkıntıyı çözmek için bir elçi olarak araya girerek önce Amphitrite’ yi arar ve yerini bulur, sonra Amphitrite’yi ikna etmeye çalışır. Konuşkanlığını ve çekiciliğini kullanarak Amphitrite’ yi bu konuyu tekrar düşünmeye ikna etmeyi başarır. Sonunda Yunus’un çabaları sonuç verir ve Amphitrite bu evliliği kabul eder.
İkisinin evliliği büyük ve güzel bir düğün ile gerçekleşir. Düğüne tüm tanrı ve tanrıçalar katılır. Çifte yeni hediyeler ve kutlamalar sunarlar. Kykloplar ise Amphitrite için kraliçeliğini temsil edecek harika bir taç yaparak hediye ederler.
Bu evlilikten Triton doğmuştur.
Triton ; Poseidon’un yarı insan yarı balık olan , ölümsüz tek oğludur.
Bazı kaynaklar bu evlilikten çocuk olmadığını söylerler. Bazı kaynaklara göre ise bu evlilikten 3 çocuk doğmuştur; Benthesicyme, Rhode ve Triton.
Diğer ilişkileri;
Halia
Bu evlilikten 7 çocuk doğmuştur. Bir tanesi kız diğerleri erkektir. Kız çocuğa Rodos (Rhodos /Rhode) ismi verilmiştir. Daha sonra bu kız adını adaya vermiştir.
Gaia
- Bu ilişkiden Antaios doğmuştur.
Poseidon ve Thoosa
- Bu ilişkiden Polyphemos dünyaya gelmiştir.
Demeter
- Bu birliktelikten Areion dünyaya gelmiştir.
Diğer Yönleri
Karısıyla birlikte denizaltındaki sarayında yaşar. Olimpos sakinidir ve 12 Olimposlu’dan biridir ancak Olimpos’ta fazla bulunmaz. Çoğunlukla toplantılar ve çağrıldığı zamanlar için Olimpos’a gelir ve kalır.
En önemli işleri ve hırslı olduğu konulardan bir tanesi de şehirlerin koruyucu tanrısı olabilmek için diğer tanrı ve tanrıçalara karşı verdiği mücadelelerdir. Bu mücadelelerden bazıları Yunan mitlerine konu olmuştur.
Memnuniyetsizliğini çoğu zaman tüm şehri yok eden yıkıcı su baskınları yaratarak gösterirdi. Bu baskınlara genellikle hayatta kalanları yutan korkunç deniz canavarları eşlik ederdi.
Bununla birlikte Poseidon, insanlara atı hediye eden tanrıdır.
Sembolleri: Trident, At, Yunus
- Kaynaklar;
- Classical mythology – Mark P.O Marford/ Robert J. Lenardon
- Mitoloji Sözlüğü – Azra Erhat
- The Mythts& Legends of Ancient Greece and Rome – E.M Berens
- Greek and Roman mythology – Luke Roman / Monica Roman
- Mitoloji 101 /Kathleen Sears