Hephaistos: Yunan Mitolojisinde Ateş ve Demirin Ustası
Yunan Mitolojisinde tanrı Hephaistos (Hefaistos) , Zeus ve Hera’ nın oğludur. Yaratıcı ateş ve kutsal silahların ve zanaatın tanrısıdır.
Hephasitos genel olarak her ne kadar tanrı Zeus ve tanrıça Hera’ nın oğlu kabul edilse de bazı mitlere göre ise O sadece Hera’ nın oğludur. Bu mite göre Zeus’un Athena‘yı tek başına kafasından çıkarmasına sinirlenen tanrıça Hera, demir tanrısını kendi kendine doğurmuştur.
Yunan Mitolojisindeki rollerinden bir tanesi sıra dışı güzellikte ve bileşim içinde harikalar yaratması olmuştur. Hem tanrı ve tanrıçalar için inanılmaz işçiliğe sahip, kullanışlı silahlar üretmiş hem de silahların ötesinde kullanışlı ve son derece güzel eşyalar, Olimpos Dağı’na güzel saraylar sunmuştur.
Akıllı, yetenekli ve cömert bir tanrıydı ancak görüntüsü çekici değildi ve topaldı.
Topal olmasına dair çeşitli rivayetler vardır. İlyada’da anlatılana göre annesi ve babası kavga ettiğinde Hera’nın tarafını tutmuştu, buna kızan Zeus tarafından Olimpos Dağından atılmıştı. Bir gün boyunca düşmüş sonunda Lemnos Adasına çakılmıştı. Orada Sintiler tarafından bulunmuş, tedavi edilmişti ancak bacağı topal kalmıştı.
Yine İlyada’nın başka bölümünde ise yine kendisi hikayeyi farklı anlatır. Buna göre oğlunun çirkinliğinden ve topal olmasından utanan Hera O’nu göklerden atar. Hephaistos’u Eurynome ve Thetis bulup yetiştirir. Tanrı dokuz yıl boyunca onların yanında kalır. Burada sanatını öğrenir ve zanaatını geliştirir.
Hephaistos’un Olimpos’a Dönüşü
Hikayelere göre Hephaistos’un ilk eseri kendisine yaptıkları ve kötü davranışları için cezalandırmak istediği annesi Hera için yaptığı altın tahttır. Bu muhteşem tahtı Hera’ya kendisi sunmuştur. Hephaistos tahtı öyle bir ayarlamıştır ki oturan hareket edemez ve tekrar kalkamaz. Tahtın görkemine ve işçiliğine bayılan Hera da tahta oturmuş ve tahttan kalkamamıştır. Hera’ ya yardım etmek isteyen tanrı ve tanrıçalar uzun süre çabalamış ama sonuçta başarısız olmuştur. Hephaistos hepsinin isteğini ve yalvarışını görmezden gelmiştir. En son Dionysos O’nun ile konuşur, birlikte içki içmeye davet eder bu sayede karşılıklı içtiklerinde sarhoş olan tanrının ağzından tahtın işlevini nasıl bozacağını öğrenir. Dionysos bu şekilde sorunu çözer.
Bu olayın ardından becerisi ve yeteneklerinden de etkilenildiği için Hephaistos Olimpos Dağı’na davet edilir. Olimpos Dağı tanrılarının tüm silahları O’nun elinden çıkmaya başlar.
Olimpos dağında başta diğerleri tarafından dışlansa da sanatı, aklı, becerileri ve ürettiği inanılmaz silahlar nedeniyle aranan bir tanrı olmuştur. Görünüşü nedeniyle tanrılar arasında popüler bir tanrı olmasa da işlevsel bir tanrı olduğu için aralarına katılabilmiştir. Sadece tanrılar için silahlar ve tanrıların kullanabileceği harikalar yaratmakla kalmamıştır. Dünyada da medeniyetin gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu nedenle insanlar yani ölümlüler arasında da popüler bir tanrıdır.
Hephaistos’un Evlilik ve İlişkileri
Hephaistos ve Aphrodite
Olimpos Dağı’na geldikten sonra her tanrı ve ölümlü gibi tanrıça Aphrodite’den çok etkilenmiştir. Muhtemelen bu kadar şanslı olacağını kendisi bile tahmin edememiştir ancak sonunda aşk tanrıçası ile evli bulmuştur kendisini. Olimpos Dağı’nın en ilginç evliliklerinden biri olan Hephaistos ve Aphrodite evliliği pek güzel ve huzurlu gitmemiştir.
Ateş, Demir ve Zanaat tanrısı Aşk ve Güzellik tanrıçası Aphrodite ile evli olmasına rağmen evlilik hayatı kendisi açısından iyi gitmemiştir.
Bu evlilikten çocukları yoktur.
Aglaie
Hesiodos’a göre Aglaie, ile başka bir evlilik yapmıştır. Aglaie, Zeus ile Eurynome‘nin kızları kharitlerin en gencidir.
Kharis
İlyada’ da ise Thetis’in O’ndan oğlu için bir silah yapmaya geldiği bölümde Zanaat tanrısı Kharis ile evli görülür.
Zanaat Tanrısı, Olimpos sakinlerinden bir tanesidir ve 12 Olimpos tanrısı içerisindedir. Olimpos Dağı’nın derinliklerinde rahatça ve herkesten izole şekilde çalışabildiği bir atölyesi olduğu söylenir.
Sembolleri:Ateş, örs, çekiç, demirhane
- Kaynaklar:
- Her Yönüyle Klasik Mitoloji – Dr Nancy Conner
- İlyada / Homeros
- Mitoloji Sözlüğü / Azra Erhat