Tanrıça Hera ve Tanrı Zeus’ un oğlu olan Ares, Yunan Mitolojisinde savaş tanrısıdır. Yunan Mitolojisi içerisinde yer alan tanrı ve tanrıçalar arasında çok azı savaş tanrısı Ares gibi karmaşa ve kaosu çağrıştırır. Savaş Tanrısı Ares, savaşın stratejik ve bilgelik gerektiren yönünü temsil eden kız kardeşi Tanrıça Athena’nın aksine savaşın ve çarpışmanın acımasız ve vahşi yönünü somutlaştıran bir tanrıdır; şiddet, kan dökme ve kaos gibi…
Hem saygı duyulan hem de korkulan bir tanrı olan Ares sadece savaş eylemini değil, onunla birlikte gelen kontrolsüz öfke ve yıkımı da kendisi üzerinde kişiselleştirmiştir.
Savaş Tanrısı Ares sanatta ve edebiyatta genellikle zırhlı, mızrak kullanan ve atların çektiği bir arabaya binen güçlü ve saldırgan bir karakter olarak tasvir edilir. 12 Olimpos Tanrısından biri ve Yunan Mitolojisinin ana tanrılarından bir tanesi olmasına rağmen Tanrı Ares, aslında pek sevilen bir tanrı değildir. Savaş Tanrısı Ares hem tanrılar hem de ölümlüler tarafından sık sık eleştirilmiştir.
Babası Zeus, oğlu Ares’e çoğunlukla küçümseyerek bakarken annesi Hera ise oğluna karşı soğuk ve mesafelidir.
Savaş Tanrısı Ares Kimdir?
Tanrı Ares’in Kökeni ve Ailesi
Savaş Tanrısı Ares, Zeus ile evlilik ve aile tanrıçası Hera’ nın oğludur. 12 Olimpos tanrısından biri olan Tanrı Ares’in diğer tanrılarla olan ilişkisi, panteonda önemli bir yere sahip olmasına rağmen, çoğunlukla gergindir.
Yine savaş ile ilişkilendirilen kız kardeşi Athena’ nın aksine savaş tanrısı Ares, ölümlü ve ölümsüzlerin beğenisini kazanamamıştır. Tanrıça Athena savaşın stratejik ve entelektüel yönünü temsil eden bir tanrıça iken tanrı Ares savaşın yıkıcı ve şiddetli yönünü temsil eden bir tanrıdır. Bu durum Ares ve Athena’nın ilişkisine ve aralarındaki rekabete de yansımıştır.
Athena şehirleri koruması ve bilgeliğiyle kutlanırken, savaş tanrısı Ares ise savaş alanının kaosuyla direkt ilgilidir ve genellikle asil bir amaçtan öte sadece savaşmak için savaşan bir tanrıdır.
Ares, kendi ebeveynleri tarafından da pek sevilmeyen bir tanrıdır ve ebeveynleri Zeus ve Hera ile arasındaki ilişki karmaşıktır. Zeus, çoğunlukla Ares’i çekilmez kişiliği ve şiddete eğilimini eleştirir. Hera ise oğluna pek fazla şefkat ve ilgi göstermez.
Homeros’un İlyada’sında Truva Savaşı sırasında Diomedes, Athena’nın yardımıyla Ares’i yaralar. Yaralanan Ares, Zeus’un yanına gider. Zeus şöyle seslenir Ares’e;
“ Böyle ağlaşıp durma dizimin dibinde, dönek,
Olympos’ta oturan tanrılar arasında
Benim en iğrendiğim tanrısın sen,
Hep hır gür, kavga, savaş için gücün,
Ele avuca sığmaz huysuzluğun, biliyorum,
Anandan gelme sana, Hera’dan,
Ben de ona zorla dinletirim sözümü,
Onun öğütlerinden geldi başına ne geldiyse.
Ama böyle acı çekmene de dayanamam,
Benim soyumdan gelmişsin bir kere,
Benden doğurdu anan seni,
Yoksa bu yıkıcı, bu karıştırıcı huyunla
Bir başka tanrıdan doğmuş olsaydın sen,
Çoktan Uranasoğullarının yurdundan
Ta aşağılarda bulurdun kendini”
(Homeros/ İlyada / V/889)
Tanrı Ares’in Kişiliği ve Sembolizmi
Yunan Mitolojisinde savaş tanrısı Ares’in kişiliği genellikle değişken, tutkulu ve son derece rekabetçi olarak tasvir edilir. Yunan Mitolojisinde yer alan, hayatın daha asil, ince veya felsefi yönleriyle ilişkilendirilecek tanrıların aksine Tanrı Ares, saf saldırganlığın vücut bulmuş halidir. savaş tanrısı Ares’in savaşa veya çatışmaya olan ilgisi herhangi bir adalet veya ahlak anlayışı içermez.
Tanrı Ares’in karakterinin en önemli yönlerinden biri kontrol edilemez savaş tutkusudur. Sık sık, sonuçlarına pek aldırmadan savaşa koşarken, ortaya çıkan katliam ve kaostan zevk aldığı tasvir edilen bir tanrıdır .
Ares Ne Tanrısı?
Yunan Mitolojisinde Zeus ve Hera’nın oğlu olan Ares savaş tanrısıdır.
Savaş tanrısı Ares’in vahşiliği ve savaş içerisinde fiziken bulunmayı sevmesi Ares’i savaş alanında güçlü bir kuvvet haline getirmiştir ancak diğer yandan zaman zaman O’nu öngörülemez ve pervasız kılmıştır.
Tanrı Ares, fiziken savaşın içinde bulunmayı seven, savaşın vahşi ve şiddet dolu yanını seven ve temsil eden bir tanrıdır. Tanrı Ares daha çok kaba kuvvetli ve vahşi savaşı simgeler. Fiziki olarak da savaşı içerisinde yer alır. Savaştan ve kan dökülmesinde zevk alır, savaşın yıkıcılığını ve terör etkisini arttırmak için çalışır. Adalet, ideoloji veya stratejiye ilgi duymaz. Bu nedenle bazen savaş tanrısından ziyade kasap olarak görülür. Kapsamlı bir savaş tanrısı rolü daha çok Athena ve Zeus tarafından üstlenilmiştir.
Tanrı Ares, uzun boylu ve kaslı olarak üzerinde zırh, miğfer, kalkan, kılıç veya mızrakla tasvir edilmiştir. Savaş çığlıkları meşhurdur. Savaşa genellikle yürüyerek veya dört atın çektiği savaş arabasıyla da katıldığı olmuştur.
Savaş tanrısı Ares’in en önemli eşyaları mızrak ve miğferidir. Mızrak ve miğfer tanrının savaşa hazır olduğunu simgeler. Savaş tanrısı Ares’in oğulları Phobos (Korku) ve Deimos ( Dehşet) tarafından sürülen arabası da düşmanları arasında panik yayma yeteceğinin bir sembolü haline gelmiştir. Savaş alanında leş yiyen köpek ve akbaba gibi hayvanlar savaş tanrısı için kutsaldır, ölüm ve yıkımla olan bağlantısını vurgular.
Tanrı Ares’in yanında her zaman eşlikçileri de bulunur. Bunlar oğulları Deimos (Korku), Phobos (Şiddet) ile birlikte Enyo (Savaş tanrıçası) ve Eris’tir.
Enyo, İlyada Destanında adı geçen bir tanrıça olmasına rağmen kendisine ait bir mite veya hikayeye sahip olmayan bir tanrıçadır, daha çok kanlı bir savaşın kişiselleşmiş hali gibi;
“Sıralar arasında arasında gördü onları Hektor,
Bağıra bağıra yürüdü üzerlerine doğru,
Troyalıların sağlam sıraları da yürüdü,
Başlarında Ares vardı, bir de ulu Enyo,
Amansız kavganın dizginini elinde tutardı o.”
Eris Kimdir?
Yunan mitolojisinde Eris, kavga ve ihtilaf tanrıçasıdır. Genellikle Zeus ve Hera’ nın kızı olduğu kabul edilir. Savaş tanrısı Ares’ in kız kardeşi veya yoldaşı oldu söylenir.
Olumsuz özelliklerine rağmen savaş tanrısı Ares aynı zamanda cesareti ve fiziksel gücü temsil eden bir tanrı olarak da saygı görürdü. Özellikle Sparta ve Trakya’daki askerler için tanrı Ares hayranlık duyulacak bir figürdü, çünkü savaşta hayatta kalmak için gereken cesaret ve kararlılığı temsil ediyordu.
Korkunç ününe rağmen savaş tanrısı Ares’e antik Yunanistan’ın bazı bölgelerinde tapınılırdı, ancak kültü diğer Olimpos tanrıları kadar yaygın değildi. Militarist bir şehir devleti olan Sparta, Ares’e özellikle büyük saygı duyuyordu. Spartalılar için Ares, en çok değer verdikleri erdemleri sembolize ediyordu: cesaret, güç ve savaşma isteği. Sparta’da genç savaşçılar eğitimlerinde ve savaşlarında Ares’in ruhunu benimsemeye teşvik edilir, tanrıyı savaşta mükemmellik için bir model olarak görürlerdi.
Yunanistan’ın kuzeyinde bir bölge olan Trakya’nın da Ares’le güçlü bağları vardı. Trakyalılar savaşçı kültürleriyle tanınırlardı ve Ares genellikle Trakyalı bir tanrı olarak tasvir edilirdi. Bu bölgede Ares’in vahşi ve evcilleşmemiş doğası kutlanırdı ve bu da Trakyalıların savaştaki acımasızlıklarıyla ilgili kendi ünlerini yansıtırdı.
Her ne kadar ne ölümlüler ne de tanrılar tarafından sevilen bir tanrı olmamasına rağmen Ares, Yunanlıların savaş ve çatışma anlayışında önemli rol oynamış ve böyle zamanlarda ortaya çıkan öfke, vahşet, zafere susamışlık gibi duyguların sembolü olarak hareket etmiş bir tanrıdır.
Roma Mitolojisinde Ares
Roma Mitolojisinde Ares, Tanrı Mars olarak karşımıza çıkar. Ares’in Roma Mitolojisindeki muadili olan Mars, Roma toplumunda çok daha olumlu bir üne sahipti. Yunan Mitolojisinde savaş tanrısı Ares genellikle yıkıcı bir güç olarak görülürken, Roma Mitolojisinde Mars Roma devletinin koruyucusu olarak saygı görüyordu. Roma mitolojisinde Mars sadece bir savaş tanrısı değil, aynı zamanda Romalıların savaş ve barışın döngüsel doğasına olan inancını yansıtan bir tarım tanrısıydı. Mars, Roma’nın kurucuları Romulus ve Remus’un babası olarak kabul edildiğinden, Roma halkı için bir baba figürüydü.
Tanrı Ares’in Çocukları:
Tanrı Ares evlenmemiş olmasına rağmen, birliktelikler yaşamış ve pek çok çocuğun babası olmuştu.
Başlıcaları ;
Ares ve Aphrodite
Savaş tanrısı Ares ölümlüler ve ölümsüzler arasında pek sevilmez, çok büyük saygı görmezdi. Buna rağmen güzellik ve aşk tanrıçası Aphrodite aşk ve sevgisini Ares’ten esirgememişti. Ares ve Aphrodite birlikteliğinden bazı kaynaklara göre üç, bazılarına göre dört çocuk doğmuştur. Bazı kaynaklar ise Eros’u da bu çiftin çocuğu olarak sayar.
Ares ve Aphrodite’ in çocukları;
1- Deimos (Korku /Dehşet)
2- Phobos (Bozgun)
3 – Harmonia (uyum)
4- Anteros
5- Eros
Ares ile Aphrodite’in birleşmesinden dünyaya gelen Deimos ve Phobos babaları Ares’in yanından ayrılmayan oğullarıdır. Dehşet, korku, panik ve bozgunu simgelerler.
Ares ile Aphrodite birlikteliğinden doğan diğer oğulları Anteros ise tutku tanrısı olmuştur.
Ares ve Aphrodite’ in kızları Harmonia ise ileride Kadmos ile evlendirilmiştir.
Eros bazı kaynaklarda göre Afrodit ve Ares’in oğlu olarak belirtilir. (Eros kimdir?)
Ares ve Aglaros
1- Alkippe
Alkippe Kimdir?
Alkippe, savaş tanrısı Ares ile Aglaros’un kızıdır.
Alkippe günün birinde, Poseidon’un oğlu Halirrhotios tarafından saldırıya uğrar. Kızının saldıraya uğradığını gören Ares, Halirrthotios’u öldürür. Bunun üzerine Poseidon tüm tanrıları bir tepede toplar ve Ares’in yargılanmasını ister. Tanrılar savaş tanrısı Ares’in beraatine karar verir. Bu tepeye Areopagos veya Ares Tepesi adı verilmiştir.
Ares – Otrere
1- Penthesileia
Penthesileia Kimdir?
Savaş tanrısı Ares ile Otrere’nin kızı olduğuna inanılan Amazon Kraliçesi. Penthesileia,
Akhilleus tarafından öldürülür.
Ares ve Pelopeia
1 – Kyknos
Kyknos Kimdir?
Yunan Mitolojisinde Kyknos, savaş tanrısı Ares ile Pelopeia’nın oğludur. Zalim bir eşkiya olarak bilinen Kyknos, Delphoi’ye gelen yolcuları öldürerek babası Ares’e sunuyordu. Bu durumdan şikayetçi olan ve sonra bıkan Apollo, Herakles’ e görev vererek Kyknos ile çarpışaya gönderir. Bu mücadelenin sonunda Herakles, Kyknos’ u öldürür. Oğlunun ölümü üzerine çıldıran savaş tanrısı Ares yeryüzüne inerek Herakles ile kavgaya girer ancak bunun sonucunda Herakles Ares’ i yaralar.
Başka bir anlatıma göre Herakles ile savaşı sırasında ares oğlunu korumak ister ancak Athena araya girer ve kaderin Kyknos’un ölümüne karar verdiğini, kadere karşı çıkmanın mantıksız olduğunu söyler. Akıl ve mantık dinlemeyen Ares yine de savaşa körü körüne arılır ve Herakles tarafından yaralanıp Olimpos’ a geri döner.
Ares ve Astyokhe
1- Askalaphos
2 – İalmenos
Askalaphos ve İalmenos Kimdir?
Savaş tanrısı Ares ile Aktor’un kızı Astyokhe birlikteliğinden doğan iki kardeş. İkisi de Truva savaşına katılır. Savaş bitince İalmenos Yunanistan’a geri dönmez bunun yerine karadeniz kıyılarından birine yerleşim şehir kurar.
Yunan savaş tanrısı Ares düz bir karakter görünse bile aslında mitolojide karmaşık ve çok yönlü bir figür. Çatışmanın getirdiği vahşetin ve cesaretin sembolü olan Ares, savaşın ikili doğasını temsil eder. Yunan mitolojisinde ölümlülere ve tanrılara savaşın gücünü ve tehlikesini hatırlatan önemli bir rol oynamıştır. Ares, mitleri ve tapınması aracılığıyla, insanlığı hem yaratmaya hem de yok etmeye iten ilkel güçlerin bir hatırlatıcısı olmaya devam etmektedir.
Tanrı Ares’in Sembolleri:
Miğfer, mızrak
Kaynaklar; Her yönüyle Klasik mitoloji – DR Nancy Conner
Encyclopedia of Greek and Roman mythology – Luke Roman / Monica Roman
Homeros /İlyada
Yunan mitolojisi Sözlüğü /Azra Erhat